Οι Δήμοι της Πάφου υλοποιούν το πρόγραμμα «Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία»

Οι Δήμοι της Πάφου υλοποιούν το πρόγραμμα «Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Δήμοι της επαρχίας Πάφου με επικεφαλής το Δήμο Γεροσκήπου υλοποιούν το πρόγραμμα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) «Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία», προσφέροντας υπηρεσίες στήριξης και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και συναναστροφής με την τοπική κοινωνία.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η στήριξη της διαδικασίας ένταξης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, βελτιώνοντας την ικανότητα κοινωνικής ένταξης, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικοποίησης, καθώς και η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της δραστηριοποίησης των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και της τοπικής κοινωνίας.


Με βάση την εμπειρία που αποκομίσθηκε από την υλοποίηση του αντίστοιχου περσινού έργου, ο Δήμος Γεροσκήπου και οι εταίροι του, οι Δήμοι Πάφου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς, τα Συμβούλια Κοινοτικής Ευημερίας (ΣΚΕ) Γεροσκήπου και Πέγειας και οι Σύμβουλοι Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Επικοινωνίας «Opinion & Action», συνεχίζουν την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες των μεταναστών για την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Η εμπλοκή και ενεργοποίηση των τοπικών αυτοδιοικήσεων θα συμβάλει, όπως αναφέρεται, στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την εφαρμογή και ανάπτυξη του κοινού συστήματος ασύλου, επικουρικής και προσωρινής προστασίας καθώς και της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Για πρώτη φορά το πρόγραμμα εξυπηρετεί υπηκόους από τρίτες χώρες (ΥΤΧ) εκτός της ΕΕ, τόσο οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο, όσο και ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο με καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας, προσωρινής προστασίας, ή είναι αιτητές ασύλου καθώς και άτομα που επανεγκαθίστανται ή έχουν επανεγκατασταθεί ή μεταφερθεί από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το έργο, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσφέρει δραστηριότητες και προγράμματα κατάρτισης/εκπαίδευσης, κοινωνικής στήριξης, κοινωνικού προσανατολισμού καθώς και ενέργειες ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα, ενέργειες κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων και ενέργειες που αφορούν την ανταλλαγή απόψεων.

Το έργο, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη φιλοσοφία και έχει τη στήριξη του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017», θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της κοινωνικής παρέμβασης των τοπικών αρχών της Πάφου για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία με συνολικό προϋπολογισμό  ?115,000 και διάρκεια υλοποίησης έως τον Δεκέμβριο του 2016, καταλήγει η ανακοίνωση.