Παρουσίαση βιβλίου «Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Δικονομίας» του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Σατολιά

Παρουσίαση βιβλίου «Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Δικονομίας» του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Σατολιά

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου


διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Η. Σατολιά, με τίτλο «Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Δικονομίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Χαιρετισμό και σύντομη παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Μύρωνας Νικολάτος, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο στοιχειοθετείται μια ποινική διάταξη και απλοποιεί έννοιες οικείες στους νομικούς και γνώριμες, αλλά συνάμα άγνωστες σε οποιονδήποτε τρίτο που δεν είναι νομικός, αλλά ενδιαφέρεται να κατανοήσει τη λειτουργία του κυπριακού ποινικού δικαίου και δικονομίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, όπως αναφέρεται ο Πέτρος Αρτέμης, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ο Ιωάννης Παπαζαχαρία, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου. Ακολούθησε αντιφώνηση από τον συγγραφέα Κώστα Σατολιά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθ. Κωνσταντίνος ΓΕ. Αθανασόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Το σύγγραμμα “Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Δικονομίας, Μια αναλυτική προσέγγιση” του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Η. Σατολιά, έκδοση 2013, είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο Πρώτο Μέρος (Γενικό Ποινικό Δίκαιο), συνεχίζει η ανακοίνωση, αναλύονται τα πρώτα 35 άρθρα του Ποινικού Κώδικα και τα άρθρα 266 έως 272, με ιδιαίτερη ανάδειξη των 13 Γενικών Κανόνων για την ποινική ευθύνη. Στο Δεύτερο Μέρος (Ειδικό Ποινικό Δίκαιο) αναλύονται τα πιο σημαντικά και ευρείας εφαρμογής άρθρα του Ποινικού Κώδικα, και στο Τρίτο Μέρος (Ποινική Δικονομία) το περιεχόμενο ακολουθεί τη διάρθρωση της ποινικής δίκης από τα αρχικά ανακριτικά στάδια μέχρι και την εισαγωγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο με τη διαδικασία της έφεσης.

Το σύγγραμμα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όχι μόνο για τη νομική κοινότητα της Κύπρου, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο θέλει να ενημερωθεί για το κυπριακό ποινικό δίκαιο και την ποινική δικονομία. Το περιεχόμενό του είναι, όσο το δυνατό, πιο απλό και κατανοητό, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/